Οδηγός για την καριέρα του εγκαταστάτη ηλιακών συλλεκτών

0
Οδηγός για την καριέρα του εγκαταστάτη ηλιακών συλλεκτών


Κατάσταση της ηλιακής βιομηχανίας

Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας και οι σχετικές εργασίες εγκατάστασης ηλιακών πάνελ εξακολουθούν να αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί μερικά τα τελευταία χρόνια λόγω του τρέχοντος πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Αυτό περιλαμβάνει τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στα εισαγόμενα εξαρτήματα, γεγονός που καθιστά ακριβότερη την κατασκευή ηλιακών κυψελών και πάνελ.

Παρόλα αυτά, η δυναμική αναπτύσσεται με την παγκόσμια ώθηση για βιώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα νέων εργασιών εγκατάστασης ηλιακών πάνελ κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Στην πραγματικότητα, το Solar Panel Installer προβλέπεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη δουλειά μέχρι το 2025 σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα επαγγέλματα ηλιακής ενέργειας θα αυξηθούν καθώς οι τιμές των ηλιακών πάνελ συνεχίζουν να πέφτουν και οι προμηθευτές ενέργειας ή οι κρατικές κυβερνήσεις προσφέρουν εκπτώσεις για την εγκατάσταση. Ενώ οι αλλαγές στην κυβέρνηση μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν πολιτικές καθαρής ηλιακής ενέργειας καθώς ο πληθυσμός αρχίζει να το απαιτεί.

Τι είναι τα Φωτοβολταϊκά (PV);

Ένας όρος που θα δείτε συχνά όταν πρόκειται για την ηλιακή ενέργεια είναι Φωτοβολταϊκά ή κοινώς αναφέρεται ως Φ/Β.

Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) είναι η πράξη μετατροπής της φωτεινής (ηλιακής) ενέργειας σε ηλεκτρική με τη χρήση ημιαγώγιμων υλικών, όπως το πυρίτιο, όπου χρησιμοποιούνται σε ηλιακές κυψέλες.

Αυτή είναι η πιο σημαντική διαδικασία που μας επιτρέπει να παράγουμε και να συλλαμβάνουμε ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες.

Πώς λειτουργούν τα ηλιακά πάνελ;

Τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιούνται σε πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις και τοποθεσίες. Μπορεί να τα δείτε τοποθετημένα σε στέγες σπιτιών, εγκατεστημένα σε ανοιχτά χωράφια ή προσαρτημένα σε πλαϊνά κτίρια.

Πριν ξεκινήσετε το επάγγελμα της ηλιακής ενέργειας, θα σας ωφελούσε να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η τεχνολογία.

Τα ηλιακά πάνελ λειτουργούν από:

 1. Ξεκινώντας από την κατασκευή των ηλιακών συλλεκτών με χρήση πυριτίου και αγώγιμων υλικών που καλύπτονται από ένα προστατευτικό φύλλο γυαλιού.
 2. Δύο τύποι πυριτίου (τύπου P και τύπου N) χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ηλεκτρικού πεδίου. Το πυρίτιο τύπου P φέρει θετικό φορτίο και ο τύπος Ν φέρει αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο.
 3. Όταν το ηλιακό φως έρχεται σε επαφή με το πολυεπίπεδο πυρίτιο τύπου P και τύπου N, διαταράσσει τον δεσμό και δημιουργεί ηλεκτρόνια ελεύθερης περιαγωγής.
 4. Με και τα δύο στρώματα προσαρτημένα σε αγώγιμες επιφάνειες, δημιουργεί ένα κύκλωμα που παρέχει συνεχές ρεύμα (DC) ηλεκτρικής ενέργειας.
 5. Ένας μετατροπέας χρησιμοποιείται για τη μετατροπή συνεχών ρευμάτων (DC) σε εναλλασσόμενα ρεύματα (AC) αφού αυτό υποστηρίζουν οι σύγχρονες συσκευές και συσκευές.
 6. Η υπερβολική ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται είτε αποστέλλεται στο ηλεκτρικό δίκτυο για να διανεμηθεί σε άλλα σπίτια/κτίρια είτε αποθηκεύεται σε μπαταρία για μελλοντική χρήση.

Το παρακάτω γραφικό από Εξοικονόμηση Ενέργειας εξηγεί αυτές τις έννοιες με υποστήριξη από εξαιρετικά γραφικά.

Το TEDEd έχει επίσης ένα υπέροχο μάθημα 5 λεπτών που εξηγεί τα βασικά και πιο τεχνικές πτυχές του τρόπου λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών. Ο Richard Komp εξηγεί πώς χρησιμοποιείται ένα ηλιακό στοιχείο για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια για χρήση σε σπίτια, γραφεία ή σχεδόν οπουδήποτε δέχεται κάποια ποσότητα ηλιακού φωτός.

Επιπλέον, ορισμένα πάνελ όπως το Telsa’s Solar Roof είναι κατασκευασμένο για να μοιάζει ακριβώς με έρπητα ζωστήρα στέγης. Αυτά τα ηλιακά πάνελ φαίνονται υπέροχα και υποστηρίζεται ότι διαρκούν για δεκαετίες όπως οι τυπικές στέγες.

Πολλές εταιρείες εργάζονται επίσης για τη μείωση του κόστους κατασκευής των πάνελ για να κάνουν την τεχνολογία πιο προσιτή και οικονομικά αποδοτική. Καθώς οι τιμές πέφτουν, η ζήτηση για τα προϊόντα μαζί με εξειδικευμένους εγκαταστάτες και τεχνικούς ηλιακών πάνελ θα εκτοξευθεί στα ύψη!

Τι κάνουν οι εγκαταστάτες ηλιακών πάνελ;

Τεχνικοί ή εγκαταστάτες ηλιακής ενέργειας συναρμολογούν, εγκαθιστούν ή συντηρούν ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) συστήματα σε στέγες ή άλλες κατασκευές. Αυτό γίνεται συνήθως μετά από ανάλυση τοποθεσίας για να προσδιοριστούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του πελάτη. Ο ρόλος μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τη μέτρηση, την κοπή, τη συναρμολόγηση και την προσάρτηση ηλιακών μονάδων με βάση τις προδιαγραφές.

Αρμοδιότητες τεχνικού ηλιακής ενέργειας

Οι ευθύνες σας ως τεχνικός ή μηχανικός ηλιακής ενέργειας θα εξαρτηθούν κυρίως από την εταιρεία. Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν πιο συγκεκριμένους ρόλους, ενώ οι μικρότερες / startup εταιρείες προτιμούν ένα „jack of all trades“. Σε γενικές γραμμές, εδώ είναι οι ευθύνες σας ως τεχνικός ηλιακής ενέργειας:

 • Εκτελέστε επιθεωρήσεις τοποθεσιών σε ηλιακά συστήματα λαμβάνοντας μετρήσεις, φωτογραφίες, σημειώσεις και μετρήσεις σκίασης των τοποθεσιών του έργου
 • Προγραμματίστε, προετοιμάστε και ολοκληρώστε επιθεωρήσεις στο χώρο εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας
 • Συναντηθείτε με πελάτες και συζητήστε λεπτομέρειες του έργου για να κατανοήσετε τις ανάγκες τους
 • Προετοιμάστε τεκμηρίωση για ομάδες έργου ηλιακής εγκατάστασης και παρακολουθήστε την πρόοδο
 • Ολοκληρώστε την επιθεώρηση μετά την εγκατάσταση με τον πελάτη και παρέχετε γενικές πληροφορίες λειτουργίας

Προσόντα τεχνικού ηλιακής ενέργειας

Κάθε εταιρεία θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις, αλλά εδώ είναι οι τυπικές ελάχιστες απαιτήσεις για να βρείτε μια θέση εργασίας ως τεχνικός ηλιακής ενέργειας:

 1. Απολυτήριο Λυκείου (κατά προτίμηση πτυχίο)
 2. Τουλάχιστον ένα έτος προηγούμενης σχετικής εμπειρίας στον τομέα κατασκευής (κατά προτίμηση 3+ έτη)
 3. Προτιμάται σχεδιασμός φωτοβολταϊκών ή ηλεκτρική εμπειρία
 4. Απαιτούνται άριστη εξυπηρέτηση πελατών, προφορική και γραπτή επικοινωνία, οργανωτικές και δεξιότητες διαχείρισης χρόνου
 5. Ισχυρές γνώσεις Η/Υ και τεχνικές γνώσεις
 6. Πρέπει να έχει έγκυρη άδεια οδήγησης και να είναι πρόθυμος να ταξιδεύει μεταξύ πολλών τοποθεσιών καθημερινά

Αυτή είναι μια σύντομη λίστα εμπειριών για οποιονδήποτε μπορεί να επιτύχει σχετικά γρήγορα. Εάν εργάζεστε για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μπορείτε να μιλήσετε με τον #1 και τον 4-6 εύκολα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας.

Τα άλλα δύο στοιχεία της λίστας μπορεί να είναι τα πιο δύσκολα εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία στα φωτοβολταϊκά ή τα ηλιακά ηλεκτρονικά. Εάν προέρχεστε από άλλη επαγγελματική σταδιοδρομία (κατασκευές, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κ.λπ.), θα πρέπει να έχετε πάνω από αρκετή σχετική εμπειρία στον τομέα.

Ωστόσο, σας ενθαρρύνουμε θερμά να παρακολουθήσετε εκπαίδευση προτού πάρετε συνέντευξη για τη δουλειά ή ξεκινήσετε τη νέα σας καριέρα με την ηλιακή ενέργεια. Έχοντας μόνο μια βασική κατανόηση της τεχνολογίας και των επαγγελματικών ευθυνών σας δίνει ένα πλεονέκτημα και σας προετοιμάζει για μια επιτυχημένη καριέρα.

Μέσος μισθός εγκαταστάτη ηλιακών συλλεκτών

ο Η μέση αμοιβή για έναν τεχνικό εγκατάστασης ηλιακών πάνελ κυμαίνεται από 14 έως 25 $ ανά ώρα (περίπου 31.000 έως 52.000 $ ετησίως). Το πού βρίσκεστε σε αυτό το εύρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο εμπειρίας, την τοποθεσία εργασίας και την εταιρεία σας.

Καλύτερη Εκπαίδευση Εγκαταστάτη και Τεχνικού Ηλιακών (PV).

Χωρίς αμφιβολία, η καλύτερη πηγή για να βρείτε εκπαίδευση για να σας προετοιμάσει για μια καριέρα στην ηλιακή ενέργεια είναι η Solar Energy International (SEI). Αποτελούν την κορυφαία πηγή εκπαίδευσης και προετοιμασίας για επαγγελματίες ηλιακής ενέργειας που θέλουν να αποκτήσουν πιστοποίηση φωτοβολταϊκών.

Είναι παγκοσμίως γνωστά και αναγνωρισμένα από κάθε εδραιωμένη εταιρεία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με τις ανεκτίμητες γνώσεις και την τεχνογνωσία που προσφέρει η SEI σε κάθε μάθημά της.

Αρχάριος

Εισαγωγή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αυτό το ΔΩΡΕΑΝ μάθημα από το SEI παρέχει μια εξαιρετική εισαγωγή για να μάθετε τα βασικά για τα διάφορα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξηγεί τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο και εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογιών.

Εάν είστε αρχάριοι στον τομέα των ηλιακών συλλεκτών, αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε!

SEI Εισαγωγή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ενδιάμεσος

1. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ

2. Προηγμένος Σχεδιασμός Φ/Β συστήματος

3. Βασικές αρχές Φ/Β συστήματος

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΒ ΠΟΛΥΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΔΙΚΤΥΩΝ

Διαδρομές Καριέρας Τεχνικού Ηλίου

Αναρωτιέστε πώς μπορεί να μοιάζει μια καριέρα στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας; Εδώ είναι μια εξαιρετική απεικόνιση των πιθανών πορειών σταδιοδρομίας που διατίθενται από το Board of Certified Energy Practitioners (NABCEP) της Βόρειας Αμερικής. Αυτός ο οργανισμός είναι αναγνωρισμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, ο οποίος βοηθά στον καθορισμό προτύπων και διαχειρίζεται τη διαδικασία πιστοποίησης για τους ενεργειακούς επαγγελματίες.

Πιστοποιήσεις εγκαταστάτη ηλιακών συλλεκτών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνεις πιστοποιημένος τεχνικός ηλιακής ενέργειας δίνοντας εξετάσεις NABCEP. Μερικοί από τους καλύτερους λόγους για να ακολουθήσετε την πιστοποίηση περιλαμβάνουν:

 • Δυνατότητα αύξησης της ετήσιας αμοιβής σας κατά μέσο όρο 11.000 $
 • Επικυρώνει την εμπειρία και τις γνώσεις σας στις ηλιακές τεχνολογίες
 • Καθιερώνει την αξιοπιστία των δεξιοτήτων σας στα Φ/Β με πελάτες και εργοδότες

Επαγγελματική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (PVIP) Η πιστοποίηση αναγνωρίζεται από οργανισμούς παγκοσμίως καθώς επικυρώνει την ικανότητά σας να εκτελείτε τον ρόλο του Επαγγελματία Εγκατάστασης Φ/Β. Αυτό συχνά περιλαμβάνει όλες τις πτυχές που σχετίζονται με το σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος ηλιακών πάνελ.

Ειδικός Σχεδιασμού Φ/Β (PVDS) Η πιστοποίηση στοχεύει σε πιο προηγμένους σχεδιαστές φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν υψηλότερα επίπεδα εμπειρίας και δεξιοτήτων. Η πιστοποίηση αποδεικνύει την ικανότητά σας να σχεδιάζετε και να διαμορφώνετε όλα τα μηχανικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ειδικός Εγκαταστάτη Φ/Β (PVIS) Η πιστοποίηση επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου σε εκείνους που είναι ιδιαίτερα ικανοί σε όλες τις πτυχές της εγκατάστασης Φ/Β. Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση:

 • Αγωγοί DC και AC για Φ/Β συστήματα
 • Διαδρομές για την προστασία ηλιακών εξαρτημάτων
 • Παρακολούθηση συστήματος, στοιχεία ελέγχου και υλικό επικοινωνίας
 • Σχέδια και έλεγχοι ασφάλειας φωτοβολταϊκών συστημάτων

Ειδικός Θέσης & Συντήρησης Φ/Β (PVCMS) Η πιστοποίηση αποδεικνύει την εξειδίκευσή σας στη λειτουργία, συντήρηση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων. Υπογραμμίζει την ικανότητά σας να εφαρμόζετε πρωτόκολλα επαλήθευσης, να αναλύετε κριτικά συστήματα και να εφαρμόζετε διαδικασίες προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης για φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τεχνικές πωλήσεις φωτοβολταϊκών (PVTS) Η πιστοποίηση δημιουργήθηκε για όσους έχουν επιδείξει τεχνογνωσία στην προσέλκυση υποψηφίων πελατών, στην εκτέλεση ανάλυσης τοποθεσίας και στον υπολογισμό των οικονομικών κινήτρων των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι επαγγελματίες PVTS είναι σε θέση να συλλάβουν τις τεχνικές απαιτήσεις, να αναλύσουν σημεία δεδομένων για να προσδιορίσουν τις ανάγκες των πελατών σε ενεργειακή ικανότητα και να προτείνουν λύσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους.

Επιθεωρητής Φ/Β συστήματος (PVSI) Η πιστοποίηση εστιάζει στην αναγνώριση των έμπειρων και εξειδικευμένων επαγγελμάτων που επιθεωρούν οικιακά και εμπορικά συστήματα ηλιακής ενέργειας. Για να αποκτήσετε αυτήν την πιστοποίηση, θα πρέπει να έχετε υψηλή γνώση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, των σχετικών κωδίκων και των διατάξεων για την περιοχή εξυπηρέτησης σας και να είστε ικανοί να αξιολογήσετε την ασφάλεια και τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

12 πολιτείες με την υψηλότερη απασχόληση εγκαταστατών ηλιακών συλλεκτών

Τα ποσοστά απασχόλησης για τεχνικούς ηλιακής ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, συγκεκριμένα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ορισμένες πολιτείες ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη περισσότερο από άλλες. Εδώ είναι οι πολιτείες όπου μπορείτε να βρείτε τις περισσότερες θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση και τη συντήρηση ηλιακών συλλεκτών και σχετικών τεχνολογιών.

 1. Καλιφόρνια
 2. Νέα Υόρκη
 3. New Jersey
 4. Τέξας
 5. Κολοράντο
 6. Μασαχουσέτη
 7. Φλόριντα
 8. Βόρεια Καρολίνα
 9. Κονέκτικατ
 10. Ιλινόις
 11. Βερμόντ
 12. Χαβάη

Κορυφαίοι Εργοδότες Εγκαταστάτες & Τεχνικοί ηλιακών συλλεκτών (ΦΒ).

Αν ψάχνετε για δουλειά στο επάγγελμα της ηλιακής ενέργειας, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι σε μια από τις εταιρείες στη λίστα μας. Αυτές είναι οι πιο γνωστές εταιρείες στον τομέα και επεκτείνουν γρήγορα την εμβέλειά τους καθώς η ηλιακή τεχνολογία γίνεται mainstream.

 • Sunrun
 • SunPower
 • SolarCity (Tesla)
 • ION Solar
 • Vivint
 • StraightUp Solar
 • Sonnova
 • DPI Solar

συμπέρασμα

Ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα την επόμενη δεκαετία, το να γίνεις εγκαταστάτης ηλιακών συλλεκτών (PV) είναι μια εξαιρετική και σταθερή πορεία σταδιοδρομίας. Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να υιοθετεί επιθετικά περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είστε ένα βήμα μπροστά με τη σωστή εκπαίδευση και πιστοποίηση στο επάγγελμα της ηλιακής ενέργειας.

Γενικές Συχνές Ερωτήσεις

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar